Η Ποκα ειναι Ελληνικη

Tο όνομα της προέρχεται από την προσπάθεια των Ελλήνων να προφέρουν την λέξη “poker” με βαριά αγγλική προφορά...

     

readmore

 

Αμετρητεσ Επιλογεσ

Oι παραλλαγές των παιχνιδιών της Πόκας είναι τόσες πολλές που κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι τις γνωρίζει όλες.

      

readmore

 

Στο κινητο σασ!

Δεν θα μπορούσε να λείπει από κανένα κινητό η απόλυτη εφαρμογή για να διαβάσετε και να μάθετε να παίζετε Πόκα με την παρέα σας!

      

readmore

 

Η Πόκα είναι Ελληνική

poka-greek-5Δεν είναι σαφές αν η Πόκα είναι πρόγονος ή απόγονος του Πόκερ. Η επικρατέστερη ερμηνεία του ονόματός της είναι ότι προέρχεται από την προσπάθεια των Ελλήνων παικτών να προφέρουν τη λέξη "poker" με βαριά αγγλική προφορά (pokah). Έχει χαρίσει απίστευτες στιγμές διασκέδασης (αλλά και πίκρας) σε δεκάδες γενιές μέχρι τώρα, και δικαίως χαρακτηρίζεται το δημοφιλέστερο παιχνίδι με τράπουλα στην Ελλάδα. Δεν είναι απλά ένα παιχνίδι, αλλά μια ομάδα από πάρα πολλά διαφορετικά παιχνίδια που διέπονται από τους ίδιους βασικούς κανόνες, αλλά το καθένα έχει τις δικές του παραμέτρους και ιδιαιτερότητες. Τα παιχνίδια είναι τόσα πολλά που κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί με σιγουριά ότι τα ξέρει όλα. Παιχνίδια στρατηγικής, τύχης, πολλών ή λίγων φύλλων, είναι μερικές από τις κατηγορίες που διακρίνουν την Πόκα.

Σε σχέση με το Πόκερ, η Πόκα παρουσιάζει περισσότερες διαφορές παρά ομοιότητες. Συνήθως παίζεται με 32 ή 40 φύλλα (εξαρτάται από τον αριθμό των παικτών), σε αντίθεση με το Πόκερ που παίζεται με 52, δηλαδή με ολόκληρη την τράπουλα. Τα φύλλα που μοιράζονται σε κάθε παίκτη, ο αριθμός των κοινών φύλλων στο τραπέζι αλλά και οι γύροι πονταρίσματος είναι μερικές ακόμα διαφορές. Η σημαντικότερη διαφορά όμως είναι η Ιεραρχία των φύλλων και ποιο χέρι είναι πιο δυνατό κάθε φορά. Στο Πόκερ η Ιεραρχία είναι προκαθορισμένη. Στην Πόκα όμως, το ποιο φύλλο είναι πιο δυνατό κάθε φορά, εξαρτάται από τον τύπο του παιχνιδιού που παίζεται, το οποίο μπορεί να είναι είτε Κέντα-Χρώμα είτε 3-Φουλ. Μια άλλη σημαντική διαφορά είναι ο τρόπος μοιράσματος των φύλλων. Τα φύλλα μπορεί να μοιράζονται όλα μαζί από την αρχή, μπορεί όμως και να μοιράζονται και κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού οπότε και το παιχνίδι ονομάζεται «παιζόμενο». Μπορεί να ξεκινήσεις με 2 φύλλα ανοιχτά, μετά να πάρεις άλλο ένα, να ξεσκαρτάρεις δύο και στο τέλος να πάρεις άλλο ένα! Υπάρχουν σχεδόν όλοι οι συνδυασμοί παιχνιδιών που μπορεί να φανταστεί κανείς, και αυτό είναι η ομορφιά των παραλλαγών της Πόκας.

poka-greek-4Όπως είπαμε και παραπάνω, υπάρχουν δεκάδες είδη παιχνιδιών στην Πόκα για όλα τα γούστα. Το νεκροταφείο, το μαμουθάκι, ο αγκυλωτός σταυρός, ο δορυφόρος, η μπόμπα χαρακίρι, ο κούκος, οι υποχρεώσεις, το ασανσέρ, η μπουρδελότσαρκα, το τουρλουμπούκι είναι μόνο μερικά από τα παιχνίδια που θα δείτε, θα διαβάσετε, θα μάθετε και θα παίξετε με την παρέα σας για αξέχαστες στιγμές διασκέδασης, αλλά και σκέψης. Φροντίστε να γνωρίζετε όλους τους κανόνες του παιχνιδιού πριν ξεκινήσετε. Μην απορήσετε αν χάσετε ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων σας από μια λεπτομέρεια που ξεχάσατε ότι ισχύει στο συγκεκριμένο παιχνίδι! Σε αυτήν την περίπτωση, ο καλύτερος σύμμαχός σας είναι η εξάσκηση.

Θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι λόγω των πολλών παραλλαγών των παιχνιδιών της Πόκας, ίσως δείτε παιχνίδια που τα γνωρίζετε με διαφορετικούς κανόνες, διαφορετικούς γύρους πονταρισμάτων ή ακόμα και με διαφορετικό όνομα. Μην αγχώνεστε όμως, η Πόκα έχει χώρο για ακόμα περισσότερες παραλλαγές! Το σίγουρο είναι ότι θα διασκεδάσετε πολύ!!!