Η Ποκα ειναι Ελληνικη

Tο όνομα της προέρχεται από την προσπάθεια των Ελλήνων να προφέρουν την λέξη “poker” με βαριά αγγλική προφορά...

     

readmore

 

Αμετρητεσ Επιλογεσ

Oι παραλλαγές των παιχνιδιών της Πόκας είναι τόσες πολλές που κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι τις γνωρίζει όλες.

      

readmore

 

Στο κινητο σασ!

Δεν θα μπορούσε να λείπει από κανένα κινητό η απόλυτη εφαρμογή για να διαβάσετε και να μάθετε να παίζετε Πόκα με την παρέα σας!

      

readmore

 

Γλωσσάρι

Παρακάτω θα διαβάσετε μια λίστα με τις πιο συνηθισμένες εκφράσεις στην Πόκα. Είναι λέξεις ή φράσεις που χρησιμοποιούνται κατά την διάρκεια μιας βραδιάς Πόκας και δίνουν στο παιχνίδι σας ένα χαρακτήρα πιο...επίσημο. Διαβάστε τις και χρησιμοποιείστε της, μην σας περάσουν και για αρχάριους :-)

    

3-Φουλ: Είναι η κατηγορία παιχνιδιών στην οποία τα 3 όμοια φύλλα κερδίζουν την Κέντα και το Φουλ κερδίζει το Χρώμα, ενώ όλοι οι άλλοι συνδυασμοί παραμένουν αμετάβλητοι.

Αγκάθι: είναι το φύλλο που ανοίγει στο τραπέζι (σε ορισμένα παιχνίδια) και υποδηλώνει ότι όλοι οι παίκτες που έχουν όμοιο φύλλο δεν μπορούν να το χρησιμοποιήσουν και πρέπει να το ξεσκαρτάρουν αμέσως. Το ίδιο ισχύει και αν υπάρχει όμοιο φύλλο στα κοινά φύλλα που έχουν ανοίξει ή θα ανοίξουν στο τραπέζι. Το αγκάθι τοποθετείται συνήθως διαγώνια για να ξεχωρίζει και όλα τα όμοια φύλλα που ξεσκαρτάρονται τοποθετούνται πάνω σε αυτό.

Αλλαγή: η δυνατότητα που δίνεται στους παίκτες να αλλάξουν κάποιο φύλλο/α από το χέρι τους. Ισχύει μόνο για ορισμένα παιχνίδια.

Ανεβάζω (Raise): ο όρος που χρησιμοποιεί ο παίκτης όταν σκοπεύει να αυξήσει το ποσό που έχει ποντάρει ένας προηγούμενος παίκτης.

Δικαίωμα: ο χρόνος που ζητάει κάποιος παίκτης για να σκεφτεί πριν πάρει κάποια απόφαση.

Κάβα: οι μάρκες που παίρνει ένας παίκτης για να παίξει δίνοντας ένα συγκεκριμένο ποσό χρημάτων.

Καλύτερος (παίκτης): είναι ο παίκτης που έχει στα ανοιχτά του φύλλα το καλύτερο φύλλο ή τον καλύτερο συνδυασμό φύλλων. Ας υποθέσουμε ότι στον πρώτο γύρο ο παίκτης Α παίρνει ένα 10άρι και ο παίκτης Β παίρνει έναν Κ. Μιλάει πρώτος ο παίκτης Β. Στον δεύτερο γύρο ο παίκτης Α παίρνει έναν Κ (άρα έχει Κ, 10) και ο παίκτης Β παίρνει ένα 5άρι (άρα έχει Κ, 5). Τώρα, μιλάει πρώτος ο παίκτης Α αφού αυτός έχει τον καλύτερο συνδυασμό ανοιχτών φύλλων.

Κέντα-Χρώμα: Είναι η κατηγορία παιχνιδιών στην οποία η Κέντα κερδίζει τα 3 όμοια φύλλα και το Χρώμα κερδίζει το Φουλ, ενώ όλοι οι άλλοι συνδυασμοί παραμένουν αμετάβλητοι.

Κοινά Φύλλα: τα φύλλα που ανοίγουν στο τραπέζι σύμφωνα με τους κανόνες του εκάστοτε παιχνιδιού. Ονομάζονται «κοινά» γιατί μπορούν να χρησιμοποιηθούν απ' όλους τους παίκτες.

Μάνα ή Dealer: είναι ο παίκτης που εκτελεί χρέη κρουπιέρη για το συγκεκριμένο παιχνίδι. Αναλαμβάνει να επιλέξει το παιχνίδι που θα παιχτεί, να ανακατέψει τα φύλλα, να μοιράσει και να δώσει τις κερδισμένες μάρκες στον νικητή. Ο ντίλερ αλλάζει σε κάθε παιχνίδι, ώστε όλοι οι παίκτες να αναλάβουν τον ρόλο αυτό.

Μπαλαντέρ: το φύλλο που κάθε παίκτης μπορεί να ονομάσει όπως θέλει, ώστε να κάνει τον συνδυασμό στο χέρι του δυνατότερο.

Μπάνκα: ο χώρος όπου φυλάσσονται τα πραγματικά χρήματα των παικτών.

Μπλόφα: η προσπάθεια ενός παίκτη να ξεγελάσει τους αντιπάλους του στο τραπέζι και να τους κάνει να πιστέψουν ότι έχει πολύ καλό φύλλο.

Ντούκου (Check): η επιλογή κάποιου παίκτη να μην ποντάρει, εφόσον δεν έχει ποντάρει κανένας πριν απ' αυτόν.

Ξεσκαρτάρισμα: είναι η διαδικασία που ακολουθείται όταν κάποιος παίκτης πρέπει να διώξει από το χέρι του κάποιο φύλλο λόγω των κανόνων του παιχνιδιού. Αυτό γίνεται σε δύο περιπτώσεις: είτε γιατί πρέπει να μείνει με λιγότερα φύλλα από όσα του μοιράστηκαν στην αρχή, είτε γιατί το παιχνίδι έχει «αγκάθια».

Πάσο (Fold): η άρνηση ενός παίκτη να ποντάρει τις μάρκες που έβαλε ένας προηγούμενος παίκτης στο ποτ. Ο παίκτης αυτός εγκαταλείπει την παρτίδα και δεν έχει το δικαίωμα να ποντάρει ξανά σε αυτό το παιχνίδι.

Παιζόμενο (παιχνίδι): το παιχνίδι στο οποίο τα φύλλα δεν μοιράζονται απ' την αρχή στους παίκτες ούτε τοποθετούνται πάνω στο τραπέζι. Τα μοιράζει ο ντίλερ σε κάθε γύρο, σύμφωνα με τους κανόνες του παιχνιδιού.

Πιπίνι (ή Πύραυλος): το φύλλο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι παίκτες σαν επιπλέον κοινό φύλλο. Συνήθως το πιπίνι είναι είτε 1 είτε 3 φύλλα. Στην περίπτωση που το πιπίνι έχει παραπάνω από ένα φύλλα, κάθε παίκτης μπορεί να επιλέξει μόνο 1 από αυτά.

Ποτ (Pot): οι μάρκες που έχουν συγκεντρωθεί στο τραπέζι από τα πονταρίσματα των παικτών.

Ρέστα (All In): ίσως η πιο εντυπωσιακή ατάκα στην Πόκα. Είναι η απόφαση που παίρνει κάποιος παίκτης να βάλει όλα του τα χρήματα σε ένα ποντάρισμα.

Ρελάνς (Re-Raise): η επιπλέον αύξηση του πονταρίσματος από έναν παίκτη σε ποντάρισμα ενός προηγούμενου παίκτη.

Κόντρα Ρελάνς (3-Bet): η επιπλέον αύξηση του πονταρίσματος σε 2 ήδη αυξημένα πονταρίσματα προηγούμενων παικτών.

Τα βλέπω (Call): η απόφαση κάποιου παίκτη να ποντάρει όσα πόνταρε και κάποιος προηγούμενος παίκτης.