Η Ποκα ειναι Ελληνικη

Tο όνομα της προέρχεται από την προσπάθεια των Ελλήνων να προφέρουν την λέξη “poker” με βαριά αγγλική προφορά...

     

readmore

 

Αμετρητεσ Επιλογεσ

Oι παραλλαγές των παιχνιδιών της Πόκας είναι τόσες πολλές που κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι τις γνωρίζει όλες.

      

readmore

 

Στο κινητο σασ!

Δεν θα μπορούσε να λείπει από κανένα κινητό η απόλυτη εφαρμογή για να διαβάσετε και να μάθετε να παίζετε Πόκα με την παρέα σας!

      

readmore

 

Συμβουλές για Pokaholics

01Μην παίζεις σε κάθε παρτίδα. Το νούμερο 1 λάθος που κάνουν οι παίκτες στην Πόκα είναι ότι παίζουν σε πάρα πολλές παρτίδες. Βέβαια, δεν είναι λάθος να παίζεις σε κάθε παρτίδα άμα έχεις καλό φύλλο συνεχώς, αλλά δυστυχώς, όπως θα διαπιστώσετε και εσείς, αυτό δεν ισχύει στις περισσότερες βραδιές σας. Παίζοντας περισσότερο δεν σημαίνει ότι θα κερδίσεις και περισσότερα, μάλλον το αντίθετο. Αν δεν έχεις ή δεν προβλέπεις να σχηματίζεις κάποιο κερδοφόρο συνδυασμό φύλλων τότε καλύτερα είναι να πας πάσο από νωρίς.

02Μην μπλοφάρεις απλά για να μπλοφάρεις. Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας που να λέει σε πόσες παρτίδες μπορεί να μπλοφάρει κανείς μέσα σε μία βραδιά. Η μπλόφα έρχεται μόνη της, όταν ο παίκτης αισθάνεται άνετος με τους συμπαίκτες του στο τραπέζι και σίγουρος για το παιχνίδι που παίζεται. Να ξέρετε ότι δεν δουλεύει πάντα. Δουλεύει σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και με συγκεκριμένους παίκτες. Εάν απλά θέλεις να μπλοφάρεις επειδή έτσι σου ήρθε να μπλοφάρεις, καλύτερα να μην το κάνεις. Και προσοχή: αν το κάνεις και κερδίσεις, μην αποκαλύψεις στους άλλους ότι μπλόφαρες για επίδειξη, δεν θα σου βγει σε καλό.
Οι καλύτερες συνθήκες για μπλόφα είναι: όταν μιλάς στο τέλος και κανένας παίκτης πριν από σένα δεν φάνηκε να έχει καλό φύλλο, όταν τα φύλλα στο τραπέζι είναι έτσι ανοιγμένα ώστε να μπορεί να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι έχεις δυνατό φύλλο, όταν έχεις την εικόνα του παίκτη που δεν μπλοφάρει ή όταν εχεις μόνο έναν αντίπαλο στην παρτίδα.
Οι χειρότερες συνθήκες για μπλόφα είναι: όταν έχεις έναν αντίπαλο στην παρτίδα που ξέρεις ότι δεν πηγαίνει ποτέ πάσο ή κερδίζει τόσα πολλά που ό,τι και να ποντάρεις θα το δει και επίσης όταν έχουν μείνει πολλοί παίκτες στην παρτίδα.

03Μην μένεις στην παρτίδα επειδή μπήκες στο αρχικό ποντάρισμα. Άλλο ένα συχνό λάθος που κάνουν οι παίκτες είναι ότι σκέφτονται «αφού πόνταρα μέχρι εδώ, θα συνεχίσω να ποντάρω». Αυτή η προσέγγιση είναι λάθος. Δεν μπορείς να κερδίσεις μία παρτίδα απλά και μόνο ρίχνοντας κι άλλα χρήματα στο ποτ. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου οι πιθανότητες θα είναι υπέρ σου, αλλά όταν είσαι σχεδόν βέβαιος ότι δεν έχεις το καλύτερο χέρι ή δεν υπάρχει πιθανότητα βελτίωσης από το τραπέζι, τότε πήγαινε πάσο. Τα λεφτά που πόνταρες, τα έχασες, και δεν θα τα πάρεις πίσω ποντάροντας ξανά και ξανά σε μια χαμένη παρτίδα.

04Μην ποντάρεις μόνο επειδή θες να «τιμήσεις το φύλλο σου». Ένα λάθος που κάνουν οι ρομαντικοί παίκτες. Όταν παίζεις Πόκα, παίζεις για να διασκεδάσεις μεν αλλά και για να κερδίσεις δε. Η φράση «ξέρω ότι έχεις καλύτερο χέρι από μένα αλλά θα ποντάρω για να τιμήσω το φύλλο μου!» θα σε οδηγήσει αργά η γρήγορα έξω από το τραπέζι. Ίσως αξίζει να το κάνεις όταν δεν είσαι σίγουρος ή θες να πάρεις πληροφορίες για το παίξιμο του αντίπαλου σου, αλλά όταν ξέρεις ότι θα χάσεις, γιατί να του χαρίσεις περισσότερες μάρκες; Ξανασκέψου το!

05Μην παίζεις όταν δεν έχεις καλή διάθεση. Αν την πάτησες με μία μεγάλη παρτίδα που έχασες ή με μια μπλόφα που δεν κατάλαβες, τότε αντί να συνεχίσεις να παίζεις εν θερμώ καλύτερα να κάνεις ένα διάλειμμα. Αυτό ισοδυναμεί με το να πας πάσο σε 1-2 παρτίδες, να κάνεις ένα τσιγάρο ή ακόμα και να φας κάτι από τον ωραίο μπουφέ που έχει φτιάξει η οικοδέσποινα, έτσι για να ξεχαστείς βρε αδερφέ! Όταν επιστρέψεις, μπορεί να είσαι φτωχότερος αλλά θα είσαι και σοφότερος…

06Δίνε προσοχή στα ανοιχτά φύλλα στο τραπέζι. Είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθείς τα φύλλα που ανοίγουν στο τραπέζι και τα ανοιχτά φύλλα των αντιπάλων σου (αν έχουν). Έτσι μπορείς να υπολογίσεις καλύτερα τις πιθανότητες να σου έρθει ο συνδυασμός που θέλεις. Μην ξεχνάς να ψάχνεις για μια πιθανή κέντα ή χρώμα. Με τα κοινά ανοιχτά φύλλα στο τραπέζι είναι πιο εύκολο απ’ όσο φαντάζεσαι.

07Παρατήρησε τους αντιπάλους σου. Πολύ συχνά οι παίκτες έχουν μια έκφραση ή κάνουν μια ασυναίσθητη κίνηση που τους προδίδει όταν κάνουν ένα ποντάρισμα ή έχουν πάρει πολύ καλά φύλλα. Παρατήρησε τους αντιπάλους σου και συγκέντρωσε πληροφορίες γι’ αυτούς χωρίς να το καταλαβαίνουν. Αν ξέρεις ότι ένα παίκτης κάνει raise σε μια συγκεκριμένη θέση ή κάποιος άλλος συνήθως πάει πάσο σε ένα πιθανό re-raise, τότε χρησιμοποίησε αυτές στις πληροφορίες για να δεις πώς θα παίξεις την παρτίδα.

08Έχε στο νου σου τι παιχνίδι παίζεις. Στην Πόκα οι επιλογές και οι παραλλαγές των παιχνιδιών είναι πάρα πολλές. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο τι παιχνίδι παίζεις, Κέντα-Χρώμα ή 3-Φουλ, με πόσα φύλλα από το χέρι μπορείς να παίξεις, πόσα φύλλα θα ανοίξουν στο τραπέζι, με ποιο συνδυασμό μπορείς να τα επιλέξεις και πόσα πονταρίσματα θα γίνουν συνολικά. Δεν είναι ντροπή να ρωτήσεις αν δεν είσαι σίγουρος για τους κανόνες. Είναι ευθύνη του ντίλερ να ενημερώνει τους παίκτες για τους κανόνες. Καλύτερα να γνωρίζεις παρά να βρεθείς προ εκπλήξεως!

09Διάλεξε ένα παιχνίδι που σου ταιριάζει. Η Πόκα προσφέρει πάρα πολλά παιχνίδια, διαφορετικής δυναμικότητας, σκέψης, αριθμού πονταρισμάτων κλπ. Διάλεξε αυτό που σου δίνει περισσότερη άνεση και σιγουριά και μοίρασε το. Αν σου αρέσει να παίζεις παιχνίδια που έχουν ως κύριο στοιχείο τον παράγοντα τύχη, τότε βρες ένα παιχνίδι με μπαλαντέρ. Αν είσαι πιο συντηρητικός και θες να παίζεις με τη λογική, τότε αυτό που χρειάζεσαι είναι ένα παιχνίδι της κατηγορίας Κέντα–Χρώμα. Αν πάλι είσαι αναποφάσιστος τότε παίξε το πρώτο παιχνίδι που θα σου έρθει στο μυαλο! Τι, δεν σου ήρθε τίποτε ακόμη; Και τι κάνουμε εμείς εδώ;;; Έφυγες!!!

10Εξάσκηση, εξάσκηση και πάλι εξάσκηση. Δεν είναι τυχαίο που άνθρωποι που παίζουν χρόνια Πόκα, αν τους ρωτήσεις σου λένε «ακόμα μαθαίνω παιδί μου...». Με αυτή την φράση δεν εννοούν ότι ακόμα μαθαίνουν τα παιχνίδια, τους συνδυασμούς ή τα πονταρίσματα. Ακόμα μαθαίνουν την ψυχολογία! Η Πόκα είναι ένα παιχνίδι που χρειάζεται να το ψυχολογείς σωστά κάθε στιγμή, δεν υπάρχει χώρος για λάθος. Χωρίς αυτήν δεν μπορείς να «ανέβεις κατηγορία». Ο μόνος τρόπος να τα καταφέρεις και να γίνεις ένας αξιοπρεπής αντίπαλος είναι να εξασκηθείς όσο τον δυνατόν περισσότερο μπορείς. Μην χάσεις ποτέ την ευκαιρία για ένα ωραίο καρεδάκι με τους φίλους σου μια κρύα νύχτα του Χειμώνα ή ένα καλοκαιρινό βραδάκι στον κήπο! Θα το μετανοιώσεις, είναι σίγουρο...

   

Poka is a lot like sex, everyone thinks they are the best,
but most don't have a clue what they are doing!!!