Η Ποκα ειναι Ελληνικη

Tο όνομα της προέρχεται από την προσπάθεια των Ελλήνων να προφέρουν την λέξη “poker” με βαριά αγγλική προφορά...

     

readmore

 

Αμετρητεσ Επιλογεσ

Oι παραλλαγές των παιχνιδιών της Πόκας είναι τόσες πολλές που κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι τις γνωρίζει όλες.

      

readmore

 

Στο κινητο σασ!

Δεν θα μπορούσε να λείπει από κανένα κινητό η απόλυτη εφαρμογή για να διαβάσετε και να μάθετε να παίζετε Πόκα με την παρέα σας!

      

readmore

 

Ξεκινήστε να παίζετε Πόκα

Το αιώνιο ερώτημα: πως παίζεται επιτέλους αυτή η Πόκα; Σε αυτό το άρθρο, θα αναφέρουμε τους βασικούς κανόνες που θα πρέπει να γνωρίζετε πριν ξεκινήσετε να παίζετε Πόκα με την παρέα σας.

 • Ένας κερδοφόρος συνδυασμός μπορεί να έχει μέχρι 5 φύλλα.
 • Αυτό βέβαια είναι αυτονόητο, αλλά εμείς οφείλουμε να το αναφέρουμε. Σε κάθε περίπτωση, όσα φύλλα κι αν σας μοιράσει ο ντίλερ ή ανοίξουν στο τραπέζι, ο τελικός κερδοφόρος συνδυασμός δεν μπορεί να έχει πάνω από 5 φύλλα, όπως δηλαδή ισχύει και στο Πόκερ.

        

 • Πάντα 2 ή 3 φύλλα από το χέρι.
 • Ο γενικός κανόνας στην Πόκα είναι ότι κάθε παίκτης, για να σχηματίσει ένα κερδοφόρο συνδυασμό, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τουλάχιστον 2 φύλλα από το χέρι του ή το πολύ 3, εκτός εάν ο ντίλερ ορίσει διαφορετικά. Εξηγούμε: δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο 1 φύλλο από το χέρι σας και 4 από το τραπέζι, και επίσης δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πάνω από 3 φύλλα από το χέρι σας, ακόμα κι αν σας έχουν μοιράσει 4. Εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα είναι τα «ξεσκαρταριστά» παιχνίδια και το Texas Hold'Em. Στα «ξεσκαρταριστά» παιχνίδια, αν ένας παίκτης ξεσκαρτάρει όλα του τα φύλλα εκτός από 1, μπορεί να χρησιμοποιήσει 4 από το τραπέζι (αν υπάρχουν) και να δημιουργήσει ένα κερδοφόρο συνδυασμό 5 φύλλων.

         

 • Ο αριθμός των παικτών καθορίζει τον αριθμό των φύλλων στην τράπουλα.
 • Για 4-5 παίκτες χρειάζεστε μια τράπουλα 32 φύλλων, δηλαδή τα φύλλα 7, 8, 9, 10, J, Q, K, A.

  Για 6-7 παίκτες χρειάζεστε μια τράπουλα 40 φύλλων, δηλαδή τα φύλλα 5, 6, 7, 8, 9, 10, J, Q, K, A.

        

 • Παιχνίδια και Ιεραρχία Φύλλων.
 • Σε παιχνίδια που οι επιλογές των φύλλων είναι μέχρι και 7 (συνδυασμός φύλλων από το χέρι και το τραπέζι), η ιεραρχία που κερδίζει είναι Κέντα-Χρώμα.

  Σε παιχνίδια που οι επιλογές των φύλλων είναι από 8 και πάνω (και συνήθως σε παιχνίδια που έχουν μπαλαντέρ), η ιεραρχία που κερδίζει είναι 3-Φουλ.

        

 • Ποιος μιλάει πρώτος;
 • Στην Πόκα, ο παίκτης που κάθεται δεξιά από τον ντίλερ μιλάει πρώτος. Υπάρχουν όμως δύο εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα:

  i. Εάν το παιχνίδι είναι «ξεσκαρταριστό» τότε πρώτος μιλάει ο παίκτης στα δεξιά του ντίλερ που έχει ακόμα τα περισσότερα φύλλα στο χέρι του. Εάν ωστόσο ο πρώτος παίκτης στα δεξιά του ντίλερ αναγκάστηκε να ξεσκαρτάρει φύλλο σε κάποιο γύρο, τότε αυτόματα χάνει το δικαίωμα να μιλήσει πρώτος και μιλάει ο επόμενος παίκτης, εφόσον και αυτός δεν έχει ξεσκαρτάρει. Εάν έχει ξεσκαρτάρει και αυτός, τότε μιλάει ο επόμενος κ.ο.κ.

  ii. Εάν το παιχνίδι έχει και ανοιχτά και κλειστά φύλλα, τότε μιλάει πρώτος ο παίκτης που είναι «καλύτερος» στα ανοιχτά φύλλα που έχει μπροστά του.

   

 • Πως να μοιράσετε τις μάρκες σας
 • Συνήθως, για να έχει περισσότερο ενδιαφέρον το παιχνίδι (αλλά και για να μην κλαίμε τα λεφτά που χάσαμε το προηγούμενο βράδυ για καμιά βδομάδα) μοιράζουμε περισσότερες μάρκες από τα λεφτά που βάλαμε στην μπάνκα. Στην πραγματικότητα, «πληθωρίζουμε» τα πραγματικά μας χρήματα έτσι ώστε να έχουμε περισσότερα για να παίζουμε και να μην μείνουμε ταπί στα πρώτα παιχνίδια. Γι' αυτό, το μοίρασμα που θα γίνει ονομάζεται «πληθωρικό».

  Μια συνηθισμένη κάβα από μάρκες έχει 5 χρώματα και κάθε χρώμα αντιστοιχεί σε ένα συγκεκριμένο ποσό χρημάτων (το οποίο δεν είναι απαραίτητο να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα). Ένα κλασικό μοίρασμα μιας κάβας με μάρκες 5 χρωμάτων, σε ένα «πληθωρικό» παιχνίδι φαίνεται παρακάτω.

        

ΧρώμαΑξίαΠλήθοςΑξία
chip white €0,5 x20 €10
 chip blue €1  x10 €10
 chip red €2  x10 €20
 chip black €5  x6 €30
 chip green €10  x3 €30

 

Έτσι λοιπόν, έχουμε μια κάβα αξίας €100 για να παίξουμε, ανεξάρτητα με το πόσα χρήματα βάλαμε στην μπάνκα για να την πάρουμε. Φυσικά υπάρχουν και άλλοι συνδυασμοί που μπορείτε να κάνετε στην κάβα σας. Διαλέξτε ό,τι σας ταιριάζει καλύτερα!